Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici Udruženja” Progres iz Sarajeva potpisali su Ugovor o zajedničkoj implementaciji projekta “Pro poso” za 2019.godinu sa ciljem praktične doobuke, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca sa područja grada sedam mladih, trenutno nezaposlenih lica.

Riječ je o projektu koji se na području Prijedora provodi od 2012.godine od kada je praktičnu doobuku obavilo 72 radnika i 170.000 KM investirano za neto plate polaznicima u ovom projektu, sufinansiranjem između Fondacije “Progres” i Grada Prijedor.

“Danas smo potpisali interne ugovore za doobuku još sedam mladih ljudi iz Prijedora koji će doći do svog ličnog obrazovanja, a nadamo se i do zaposlenja kod pet poslodavaca za pet zanimanja, a upravo sa namjerom da smanjimo nezaposlenost ” kazao je Đaković.

On je potvrdio da ovaj projekat sufinansiraju grad Prijedor i njemačka fondacija “Wings of hope” /Krila nade/iz Minhena sa po 9600 KM odnosno 4800 eura.

“Ono što je bitno da je oko 70 odsto ouzbčenih u ovom projektu ostalo da rade kod svojih poslodavaca, što znači da je preko 50 radnika zaposleno samo kroz ovaj projekat”, rekao je Đaković.

Koordinator projekta “Pro poso” Elvir Čaušević potvrdio je da je cilj ovog projekta da se mladima pruži prilika da se doobuče ili prekvalifikuju i za šest mjeseci steknu kvalifikacije kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

“Mi na ovaj način nikome ne dajemo posao, nego dajemo šansu što je specifičnost ovog projekta jer stvaramo uslove da nakon ovih šest mjeseci dobiju određene kvalifikacije i stvore dodatne uslove za zapošljavanje” rekao je Čaušević.

Cilj projekta je da se pomognu ne samo polaznici nego i poslodavci, da se da prilika ljudima od 18 do 35 godina koji aktivno traže posao da uz mentorstvo prođu neformalnu i sadržajnu praktičnu obuku za zanatska zanimanja i ostanu kod tih poslodavaca u radnom odnosu ili da budu konkurentni na tržištu rada.

Inače, projekat se provodi u deset regija na prostoru cijele BiH, odnosno u Republici Srpskoj provodi se u Srebrenici, Foči i Prijedoru.

www.prijedorgrad.org